JRA nasıl bir hastalık

0
308

Kısa adı ”JRA” olan hastalığın nasıl bir hastalık olduğunu biliyor musunuz?

Halk arasında kireçleme, eklem romatizması, kasılma gibi daha bir çok isimle anılan hastalık aslında hiçte öyle değildir. Bu hastalık hakkında anlaşılır dilde bir açıklama yapmak gerekirse bunu da şu şekilde yapabiliriz.,

100 bin çocuktan 15-20’sinde görülür.

Sıklıkla çocukluk döneminde görülmeye başlanan hastalığın teşhisi başlangıç döneminde çok zordur. Hastalığın çok farklı türleri vardır, O türlerden bazıları geç kalınırsa sizi engelli bırakabilir ve ömür boyu yatağa bağlı kalabilirsiniz.

Kesin sebebi bilinmeyen hastalığın tanısı çok zor konulduğu için hastalık kısa sürede istemeyen izler bırakmaya başlıyor .

Hastalığın ilk belirtilerini ise şöyle sıralayabiliriz. 6 haftadan uzun süren ve bir veya birden fazla eklemi tutan artrit (ağrı, iltihap, şişlik, kızarıklık, hareket kısıtlılığı ve ısı farkı) tespit edilirse yada gözlemlenirse derhal bir araştırma hastanesini müracaat edilmesi gerekmektedir.

100 Hastadan 30’unda Erişkin Dönemde de Devam Ediyor.

Juvenil Romatoid Artrit eğer önlem alınmazsa ilerleyen yaşlarda dahi aktif olarak devam ediyor ve bu hastalığa yakalanan insanların hayatlarını yaşanmaz hale getiriyor.

Hastalık Nasıl seyrediyor? Süreç nasıl işliyor?

Bu hastalığa yakalanan kişilerde özellikle eklem yerlerinde şiddetli ağrı, ağrının olduğu bölgede ateş, yine ağrının olduğu bölgede şişlik , ve süreli hareketsiz kalma isteği görülüyor.

Erken tanı, teşhis konulamayan hastalarda zaman içinde vücudunun neredeyse tüm eklem yerlerinde kasılmalar meydana geliyor ki bunlar artık kalıcı oluyor, dizlerde, kasıklarda, el bileklerinde, dirseklerde, boyunda, belde, hatta el parmaklarınızda bile kasılmalar ve şekil bozuklukları meydana geliyor ve bunlar maalesef ki kalıcı oluyor. Akşam normal yatıp sabah kalktığınızda bir eklem yerinizin kilitlenip kaldığını görüyorsunuz, bir eklem yerinizin aniden kasılması bu hastalığın en acı taraflarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

Erken Teşhis Çok Önemli…

Hastalığa yakalandığınız dönemlerde doktora müracaat ederseniz daha zararla hayatınızı devam ettirme şansınız olabiliyor, ama geç kalırsanız maalesef artık yapacak bir şey kalmıyor.

Umarız ki  bu yazı kısa ve özet bir bilgilendirme olmuştur. Bu konuda daha detaylı yazıları sitemizi takip ederek bulabilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam dileriz.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here