Sosyal Medya Gerçekten Sosyal mi?

0
149

Facebook, Twitter, Badoo, Windows Live, Linkedin, Bebo, Google+, LiveMocha Sosyal medya sitelerinin en başında gelenlerin bazılarıdır.

Ülkemizde son açıklanan rakamlara göre 46 milyon internet kullanıcısı bulunmaktadır. Nüfusun 79 Milyon olduğunu düşünürsek %60 a yakını aktif internet kullanıcısıdır. Bu sayının 42 milyon kişisi de aktif sosyal medya kullanıcısıdır. Türkiye nüfusunun 71 milyonluk kesimi de mobil İnternet abonesidir.

Web trafiğinin %51’i diz üstü ve masaüstü bilgisayarlar, %46’sı cep telefonları  ve %4’ü ise tabletler üzerinden gerçekleşmektedir.

Türkiye’deki kullanıcılar 24 saatin ortalama 2 saat 32 dakikasını sosyal medyada geçirmektedir. Ortalama günlük Tv izleme süresi ise 2 saat 18 dakikadır.

Türkiye’de mobil sosyal medya kullanıcısı sayısı yaklaşık 37 milyon kişidir. Yani sosyal medya nüfusun yarısından daha fazlasının takip ettiği bir kulvar olmuş ciddi bir yönlendirici güç haline gelmiştir. Yani sosyal medya artık Tv’nin yerine almış ve hatta geçmiştir.

Ülkemizde en çok kullanılan sosyal medya Facebook’tur. Facebook kullanıcıları uzak yakın akrabalarını ilkokuldan başlayıp bulabildiği azda olsa iyi hatırası olan tüm arkadaşlarını ekleyip yüz yüze görüşmese bile facebook üzerinden doğum günü kutlama ve diğer özel günlerde mesajlaşmaktadır. Sanal alemde yazmak çok daha kolay ve özellikle büyükşehirlerde mesafeler nedeniyle karşılıklı görüşememeye en basit çözüm olmaktadır. Ancak bu şekilde sosyal medya üzerinden yazışma doğum günü, bayram tebriği, hastalıkta geçmiş olsun mesajları, bir yakınını kaybettiğinde taziye mesajı Türk aile ve örf yapısına aslında kesinlikle uymamaktadır. Hatta son dönemde mesaj bile yazmayı bıraktık ve emoji denen çeşitli sembollerle yani sevindiğimiz bir konuysa gülen yüz, üzüldüğümüz bir konuysa ağlayan ya da üzgün yüz gibi çeşitli şekillerle fikrimizi ve niyetimizi anlatıyoruz. Zaman içerisinde bu şekiller yeni bir alfabeye dönüşmeye başlayacaktır.

Sosyal medya insanları sosyalleştirmeden ziyade uzaklaştırmaktadır. Sosyal medyayı  yüz yüze buluşma amacıyla haberleşme aracı olarak kullanırsak faydası olacaktır. Bilgisayarlar gibi düşünün, isterseniz yeni bilgiler öğrenmek amacıyla kendinizi geliştirmek için kullanabilir, ya da gelişiminize hiç katkısı olmayan oyunlar amacıyla kullanabilirsiniz.

Sosyal medyada Facebook, İnstagram gibi sayfalarda paylaşım yapmak için bir yerlere giden bir şeyleri yiyip içen ya da olması gerekenin dışında davranan insanlar olduğu kaçınılmazdır. Buda psikoloji ilminin alanına girmektedir ve yakında ciddi tedavi boyutuna dönecektir.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here