Türk İslam Dünyasının Bilimsel Keşifleri

0
142

Türk-İslam dünyası bilime hiçbir milletin vermediği kadar önem vermiş katkı sağlamıştır. Nobel ödüllü Fizikçi Pierre Curie’nin itirafı bunu net şekilde ortaya koymaktadır. Curie; Müslüman Endülüs’ten bize 30 kitap kaldı, atomu parçalayabildik. Şayet yakılan bir milyon kitabın yarısı kalsaydı çoktan uzayda galaksiler arasında geziyor olacaktır. Bu itiraf Müslümanları tembel ve ilime önem vermediği yalanını ortaya atanlara çok önemli bir cevaptır.

Hastalıkların oluşumuyla ilgili ‘mikrobu’ Pasteur’un keşfettiği tüm ders kitaplarında okutulurken Pasteur’dan 400 sene önce ‘Maddetül Hayat’ eserinde; Sanıldığının aksine herkeste ayrı bir hastalık türemez gözle görülmeyecek maddeler ile geçer insandan insana hastalık diyen Fatih’in hocası Akşemsettin’i art niyetli olarak görmezden gelmektedir.

Ameliyatlarda dikiş yapılırken kullanılan ip yaranın iyileşme sürecinde kuruyup düşmesi ve vücuda zarar vermemesi için hayvan bağırsağından yapılmıştı. Yaklaşık 1000 yıl önce bulunan doğal bu ameliyat ipini bulan El Zehravi isimli Müslüman alimdir.

Yer çekimi deyince hemen akla 18.yüzyılda yaşayan Newton gelmektedir. Ancak yer çekiminden ilk olarak bahseden 8.yüzyılda yaşayan Cabir bin Hayyan’dır.

Askeri alanda da ecdadımız birçok yenilik yapmıştır. Dünyadaki ilk torpido atabilen denizaltı Abdulhamid han zamanında yapılmış ve ilk vurduğu gemi yunan gemisi olarak tarihe geçmiştir.

Müslüman alim El Battani bir yılı 365 gün 6 saat 15 dakika 22 saniye olarak sadece 2 dakika gibi bir farkla hesaplamışken tarih yine algı oyunlarıyla bir yılı 260 gün gibi büyük farkla hesaplayan güya astronomi uzmanı dedikleri Batlamyusu yazmaktadır.

Matbaa’nın icadını Çinlilerin yaptığı bizlere öğretildi. Ancak Çinliler sadece kağıdı bulmuş olup esasen matbaayı Müslüman alim İbni Fazıl icat etmiştir.

Dünyanın Amerikadan ve daha birçok kara parçasından yeni yeni haberi olurken Piri Reis bu yerleri haritasında çoktan göstermişti.

Şuan kullanılan kameralar optik biliminin keşifleri sonucu ortaya çıkmıştır. Optik bilimin babası kabul ettiğimiz 1000 li yıllarda yaşayan İbni Heysemdir. Düşünsenize Optik bilimin icadı olmasaydı bugünkü kameraların fotoğraf makinelerinin icadı da olmayacaktır.

İlk deniz altı

Müslümanların bile çoğunluğu bilmiyordur ne yazık ki işte övüneceğimiz icatlardan olan ilk Füzeyi lagari Hasan Çelebi bulurken ilk Deniz Altıyı Mimar İbrahim efendi icat etmiştir.

Trigonometriyi, sinüs, cosinüs  terimlerini ilk ortaya çıkaran Müslüman bilim adamı El Battani’dir. Koyduğu kurallar ve hesaplamalar halen bugün kabul görmekte ve kullanılmaktadır.

Batı hırsızdır. Bizden biz den birçok yeniliği çalmış ve sanki kendileri bulmuş gibi kitaplarında göstermişlerdir.Fizikçi Pierre Curie’nin itirafını girişte yazmıştım. Bir diğer hırsızlıkları da İbni Sinanın kitabu şifa isimli kitabının bir parçasını Aristonun büyük tıp kitabı diye paylaşmışlardır. Batı üretemeyen çalan atalarını yüceltirken biz yüzlerce halen kullanılan ve şuan ki bilimin alt yapısını oluşturan yeniliklerden bi haber nesiller yetiştirmeye devam ediyoruz.

AtalarımızEcdadımız yaşadığı dönemlerde birçok konuda öncü olmuş ve örnek alınmıştır. İslam dini ilime ve okumaya önem vermekte ve ilk inen Ayet ‘İkra’ ‘Oku’ olan İslama inanan kişilerin okumayıp araştırmaması ilk gelen ayete tezat oluşturmakta olacaktır.

Türk-İslam dünyası görüleceği üzere İslama en sıkı sarıldığı dönemlerde dünyaya yön veren icatları yapmıştır. Gençler ceddinizle övünün bu yazıdakileri yıllarca ders kitaplarında öğretilenlerin aksine batı sevdalılarına karşı ezberleyin.Tek dişi kalmış batının bizden üstün hiçbir yanı yoktur olmamıştır.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here