Lale zamanı geldi

0
103

Lale bitki dünyasının, soğanlı ve otsu bitkisidir. Rengarenk çesitleriyle, lale temalı değişik ürünlerle hayatımızın içinde bulunan çok sevdiğimiz bir bitkidir.

Lale bitkisi, her ne kadar Avrupa’da özelliklede Hollanda’da tanınmış gözüksede, ilk çıkış yeri Orta Asyadır ve  İlk olarak Türk topraklarında yetiştiği bilinmektedir.

Kanuni Sultan Süleyman zamanında Türkiye’ye gelen ve giderkende lale soğanını yanında götüren flaman diplomat Buscbeg olarak  söylenmektedir.

Lale’nin Türkiye’den Avrupa’ya hangi tarihte gittiği  ve ilk hangi lale türleri olduğu tam olarak bilinmemektedir.

Tarihimizde, çok önemli yeri olan lale bitkisinin, bir döneme adının yazılmasının  LALE DEVRİ  sebebi ise;  eskiden beri var olan çiçek sevgisinin;

Osmanlının en yenilikçi ve barışcıl padişahı kabul edilen  III.Ahmed’in aşırı lale sevgisi ve tutkusudur.

Evet; lale bir döneme adını veren kendine özel bir bitkidir ve lale çiçeği yılda birkez mart veya nisan ayında çiçeğini açar.

Ayrıca lale çiçeği Avrupa Kültür başkenti olan İstanbul’umuzun, uluslararası platformda sembölü olmuştur.

Her sene 1-30 Nisan tarıhlerinde lale festivali düzenlenmektedir, İstanbul sokakları değişik renkteki lalelerle buluşmaktadır.

Sokaklar, caddeler, parklar kısaca bütün meydanlar süslenerek hayatımıza renk getirmektedirler.

Çeşitli renklerdeki laleler, lale festivali zamanınca hayatımızı renklendiriken, festival boyunca yapılan değişik organizasyonlarlada,( en güzel lale fotoğrafı, en iyi lale yetiştiriciği, konserler)  gibi… değişik etkinliklerlede  keyifli ve hoş zamanlara etkili olmaktadır.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here