Lyme hastalığı nedir?

0
611

Otizm’den Unutkanlığa kadar 350’den fazla hastalığa neden olabiliyor.
Lyme hastalığı kene, sivrisinek ve kan emen sinek çeşitleri v.s kan emen canlılarla veya başka yollarla da bulaşabilen , “Borrelia burgdorferi” isimli spiroket bakterinin yol açtığı multisistemik inflamatuar bir hastalıktır. Hastalık özellikle merkezi sinir sistemi, deri, kalp ve eklemleri etkiler. ABD’de 100, tüm dünya da 300 türü(suşu) tespit edilmiştir. İnce-uzun spiral şeklindeki bakteri flagella (kamçı) sayesinde hızla hareket etmek suretiyle dokuların içine girebilmektedir.

Lyme hastalığı 3 evreye ayrılır; Erken Dönem Lyme Hastalığı (Akut Lyme)
Spiroket bakterinin herhangi bir yolla vücuda girmesinden itibaren ortalama 3-30 gün içerisinde “Eritrema Migrans”(Öküzgözü) olarak isimlendirilen ortası açık, kenarları kırmızı yada iç içe geçmiş koyu kırmızı alanlar içinde açık kırmızı alanlar olan tipik bir kızarık bölge ortaya çıkar. Bu tipik kızarıklık çoğunlukla kol ve bacaklarda yuvarlak veya sırtta yarım dairelyme şeklinde olabilir. Bazen gelişigüzel şekillerde de olabilir.Bu görüntü, LYME’a has tek belirti olduğu için teşhis adına çok önemlidir, ancak vakaların en fazla %50’inde ortaya çıktığı bilinmektedir. Tedavi edilmemiş hastalarda lezyonlar 3-4 hafta içerisinde kendiliğinden kaybolur. Hastalarda yorgunluk, baş ağrısı, halsizlik, grip benzeri tablo görülebilir. Daha sonra kas ve eklem ağrıları başlayabilir.
Hastalığın seviyesi bakterinin vücuttaki organlarda ki yayılım genişliği ve miktarı, hastalığın süresi ve ilave enfeksiyonların bulunup bulunmamasına bağlıdır.

Kronik Lyme Hastalığının Genel Belirtileri
Kronik Lyme hastalığı her bireyde farklı bir tablo ile ortaya çıkar. Çok farklı hastalık tablolarının oluşmasına yol açabilir. Ancak kronik LYME hastalarında en çok gözlenen semptomlar şu şekilde sıralanabilir.
-Dikkat ve konsantrasyon güçlüğü, Konuşma zorluğu, Konuşurken kelime bulma güçlüğü, Düşünme zorluğu ve mental kapasitede azalma. Unutkanlık ve isimleri hatırlamada zorluk, beyin sisi (Kafada donukluk), kaybolma, adresleri bulmada güçlük, arabasını veya evini bulmada güçlük.
-Kronik yorgunluk, bitkinlik, dayanıklılıkta azalma,öğleden sonra ağırlaşan yoğunluğa bağlı uyku ihtiyacı, Boyun sertliği,boyun gıcırtısı,boyun ağrısı.
-Eklem ağrıları ya da iltihabı, kas ağrıları ve kramplar, Vücutta yaygın ağrılar.
-Ağız kuruluğu, Baş ağrısı, boğaz ağrısı, salgı ve lenf bezi şişkinlikleri.
-Anksiyete ve panik atak, manik depresif hastalık, Sinirlilik, duygusal dalgalanmalar, depresyon.
-Göğüs duvarında ağrı, kalp çarpıntısı veya ritm bozukluğu, nefezsiz kalma,kronik öksürük.
-Gündüz uyuklama, fazla uyku, Uykusuzluk, sık uyanma, erken uyanma.
-Havale, Titreme, Işığa ve sese aşırı duyarlılık, Çift görme, görmede bulanıklık, gözde uçuşan cisimler.
-Kulak çınlaması, iştime kaybı, baş dönmesi, denge bozukluğu, başta boşluk hissi.
-Deride uyuşma, batma, yanma hissi, hissizlik.
-Açıklanamayan kilo kaybı veya alımı, saç dökülmesi, gece terlemeleri.
-Cinsel istek azlığı, ereksiyon zorluğu, Açıklanamayan adet düzensizlikleri, genital bölgede ağrı, açıklanamayan memeden süt gelmesi ve meme ağrısı,
-Erken doğum, ölü doğum, doğum defekti, gebelikte düşük.
-Sık idrara çıkma, altına kaçırma, Kabızlık, İshal.
-Alt karın bölgesinde ağrı ve kramplar, Mide de yanma ve ağrı, bulantı.
Lyme hastalığına neden olan spiroket bakteri kronik dönemde bağ dokusuna, eklem ve kas dokusuna,iç organlara ve beyne yerleşebilir. Vucutta kan akımının en az olduğu yerlerin başında gelen kollagen dokuya yerleşir. Bu şekilde vücudun savunma sistemi ve antibiyotiklerden iyi bir şekilde korunmuş olur.

2013’te ABD’de 26-38 yaş arası üç kişi trafikte aniden kalp krizi geçirip öldü. Bu kişilerin organlarının bağışı sırasında yapılan kan testinde Lyme hastalığına neden olan bakteri tespit edildi. Hastalık, kalp krizine de neden oluyor. 30 yıldır Türkiye’de olan hastalık düşüklere, anne karnında ölümlere, sakat doğumlara yol açıyor.

Lyme’ın 350’den fazla hastalığı taklit etmesi hastalığın insanlık için çok ciddi tehlikeler yaratacağı ortadadır.

Kaynak: www.lymeturkiye.org

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here