Akdeniz’e yerleşen balon balığı ve aslan balığı, toksisitesi siyanürün 1200 katıdır. Bu nedenle yerel balıklara ve balıkçılık alanlarına zarar vermeye başlamıştır. Yerli balıkları yakalayarak nüfusu ve fiyatları etkileyen kirpi balığı nedeniyle balıkçıların başı belada.
Süveyş Kanalı’nın açılmasının ardından gemilerin Akdeniz’e su boşaltması ile Akdeniz ve Ege kıyılarına yerleşen istilacı balık sayısı 600’e yaklaştı. Özellikle zehirli aslan balıkları ve balon balığı Akdeniz için büyük tehlike oluşturmaktadır. Deniz ekosistemin de milyonlarca yıldır hayatta kalan 36.000 balık türünden ikisi statülerini korumaya devam ediyor. Hem balon balığı hem de aslan balıkları zehirli toksik olarak kabul edilir. Bu sebeple de çevreye zarar verebilir. Akdeniz balon balığının sayısı gün geçtikçe artmıştır. Özellikle balıkçıların ağlarını yok ettiklerinde, kendi türlerini tükettiklerinde, çeşitli canlılara saldırdıklarında ve güçlü dişleri ile teknelere zarar verdiklerinde Akdeniz de ilgiyi üzerilerine çekmişlerdir.
Balon balıkları yerli balıkların neslini tüketmekle kalmıyor aynı zamanda tezgahlarda fiyatların yükselmesine sebep oluyor. Bu konu ile ilgili önlemlerin biran önce alınması gerekmektedir. Zehirli bir balık türü olmasından dolayı dokunmak bile ölme sebep olabiliyor.